Баварська столиця – місто Мюнхен – ще й визнана столиця німецького пивоваріння. Саме у Баварії в 1516 році був прийнятий «Райнгайтсґебот» («заповідь чистоти») – закон про чистоту пива, згідно з яким єдиними інгредієнтами, які могли б бути використані для виробництва пива, були вода, ячмінь і хміль. Попередником класичного «Райнгайтсґебота» був закон, прийнятий у герцогстві Мюнхен у 1487 році. Після того, як Баварія була возз’єднана, Мюнхенський закон за ініціативи герцога Вільгельма IV був прийнятий на всій території Баварії 23 квітня 1516 року. А ще «Райнгайтсґебот» визначав ціну хмільного напою залежно від пори року і різновиду пива, встановлював обмеження на прибутки власників готелів і заїжджих дворів, а також визначав конфіскацію як покарання за виготовлення пива з іншими складниками. Ну тобто ви зрозуміли, що виробництво пива в Баварії – справа історична, регламентована і складна.