Австрійська кухня має давню історію, але сильно відрізняється в різних землях країни. В ній відчувається сильний німецький та італійський вплив, дуже багато спільних рис з кухнями Швейцарії, Угорщини, Чехії, Польщі, Хорватії, Словенії і навіть Туреччини. Запозичені в інших народів страви та інгредієнти протягом століть вдало адаптувалися до місцевих традицій та смаків. Нерідко австрійську кухню ототожнюють з віденською, але, насправді, кулінарні традиції Австрії набагато різноманітніші за столичні. Справжніми символами австрійської кухні є віденський шніцель, торт «Захер», яблучний струдель та віденський меланж. В Австрії печуть дуже смачний хліб, який, на відміну від інших країн Європи, обов’язково присутній на столі.
Регіональні відмінності
Кожен регіон Австрії має свої унікальні кулінарні особливості та смаки. Віденська кухня відома своєю солодкою випічкою, ніжним шніцелем та гострим гуляшем, на неї суттєво вплинули гастрономічні традиції Мілана, Парижа і Будапешта. В Нижній Австрії надають перевагу дичині, а в Каринтії – озерній та річковій рибі; у Бургенланді сильний вплив має угорська кухня, у Верхній Австрії – баварська та чеська, а у Форарльберзі – швейцарська та швабська кухня; у Штирії більшість страв заправляють гарбузовим маслом, Зальцбург відомий своїми солодкими кльоцками, а у Тіролі усі обожнюють грестль.