м. Львів, вул. Нечуя Левицького 2/2 +38 067 679 57 29
м. Львів, вул. Нечуя Левицького 2/2 +38 067 679 57 29
  • ГОЛОВНА
  • МИ ПРОПОНУЄМО
    • ВІДПОЧИНОК НА МОРІ
      • ТУРЕЧЧИНА
        • ВІДПОЧИНОК В ТУРЕЧЧИНІ
        • ГОТЕЛІ ТУРЕЧЧИНИ
      • ЄГИПЕТ
        • ВІДПОЧИНОК В ЄГИПТІ
        • ГОТЕЛІ ЄГИПТУ
      • ГРЕЦІЯ
        • Відпочинок в Греції
        • Готелі Греції
      • ОАЕ
        • ВІДПОЧИНОК В ОАЕ
        • ГОТЕЛІ ОАЕ
      • ТУНІС
      • ХОРВАТІЯ
      • ЧОРНОГОРІЯ
      • ІНШІ
    • АВТОБУСНІ ТУРИ
    • Лижні тури 2022-2023
    • Виїзди на етапи Кубка світу з біатлону 2022-2023
  • ПРО НАС
  • НОВИНИ
  • БЛОГ
  • КОНТАКТИ
  • ПОШУК ТУРІВ ОНЛАЙН
  • ГАРЯЧІ ТУРИ
м. Львів, вул. Нечуя Левицького 2/2 +38 067 679 57 29

Албанська кухня – їж, купайся, кохай

Червень 27, 2021Немає коментарівTRadmin

Албанська кухня відноситься до Середземноморської кухні, тому тут традиційно при приготуванні їжі широко використовують такі інгредієнти, як оливкова олія, зелень, часник, цибуля, риба і морепродукти. Албанці не уявляють свій стіл без оливок, свіжих овочів і фруктів, баранини, білого хлібу, домашнього сиру, відварного рису і червоного вина. Сильний вплив на формування албанської кухні мали турецька, сербська, італійська та грецька кухні, тому багато албанських страв і кулінарних термінів мають тюркське, романське чи слов’янське походження. Також сильно вплинув на місцеву кухню іслам, коли албанці в XVI столітті після завоювання Османською імперією полишили православ’я і католицизм.

Пошук турів

Наріжним каменем албанської кухні є спеції і приправи. Завдяки османському та венеціанському впливу тут широко використовують чебрець, розмарин, орегано, базилік, м’яту, чорний та червоний перець, бальзамічний оцет. Без цих середземноморських компонентів не обходиться жодне приготування м’яса або риби. Другим стовпом албанської кухні є овочі, перш за все помідори, баклажани, солодкий перець і кабачки (цукіні). Овочі використовуються щодня під час будь-якої трапези. Зазвичай албанці купують свіжі овочі зранку на найближчому базарі в знайомого продавця. Овочі тушать, смажать на грилі, роблять з них салати або подають свіжими до м’ясних і рибних страв.


Основна трапеза албанців це обід. Їжу приймають усі члени великої родини, тому для приготування страв використовують великий посуд – металеві чани і котли. В салат ріжуть помідори, огірки, зелений перець, до яких додають оливки і солену овечу бринзу. Салати албанці заправляють сіллю, оливковою олією, оцтом або лимонним соком. До столу подають мезе – маленькі закуски, які складаються з оливок, артишоків, білого сиру, дині, гострого перцю, горіхів, йогуртів, холодної баклажанної пасти, салямі, суджука, прошутто (тоненько нарізаної в’яленої або копченої шинки) та м’ясних кульок. Хоча більшість албанців належать до мусульман, вони не відмовляють собі на обід в келиху вина чи охолодженої ракії.


Обов’язково спробуйте айвар – гостру пасту з пересмаженого або печеного червоного болгарського перцю, до якого додають часник, цибулю та баклажани. Якщо вам до вподоби менш гостра овочева ікра, тоді зупиніться на пінджурі – пасті з баклажанів, до яких додають помідори, червоний і чорний перець, цибулю і часник. І айвар, і пінджур подають до м’яса чи картоплі, але їх можна їсти і просто як холодну закуску зі свіжим хрустким хлібом і шматочками салямі.

Частим гостем на албанському столі є долма – квашені виноградні листя з начинкою з риса, м’ясного фаршу, зелені, цибулі і часника. Долму подають з підливкою – гострим бульйоном, у якому варилася страва. Не оминайте таку албанську страву, як «тиранський фергес» – запіканку з болгарського перцю, помідорів і сиру. Її подають гарячою з рисом або картоплею, або у якості гарніру до м’яса. 


М’ясні страви дуже популярні серед албанців. Мусульмани використовують переважно телятину, яловичину і баранину, християни готують і свинину або змішують у фарші різні види м’яса. На великі свята готують кишки, вим’я і голову тварини, які вважаються делікатесом. До основних м’ясних страв належать кебапа (смажені ковбаски з фаршу, цибулі, часника і приправ), салямі з паприкою, шашлики з баранини, смажені реберця, плов (рис з м’ясом, приправами, овочами і сухофруктами) та бурек (м’ясо, запечене в тісті). До м’яса зазвичай подають свіжий хліб, цибулеві кільця, йогурт, соуси і сир. Популярною вуличною їжею є бурек з сиром і яйцем. Морепродукти (устриці, мідії, омари, лангусти, креветки, восьминоги, кальмари) поширені вздовж узбережжя, особливо на пляжних курортах.


Важливе значення в албанській культурі мають білий пшеничний або кукурудзяний хліб. Плаский круглий хліб на кшталт лавашу відомий як піта. Коли мати кличе дитину до столу, вона їй каже «йди їсти хліб». Серед повсякденної їжі на албанському столі завжди присутні хліб, сир фета, йогурт «кос» та макарони. З хлібом також вживають густий підсолений каймак – кисломолочний продукт, подібний до сметани або вершків (на сніданок албанці люблять їсти каймак з хлібом і медом). Популярною стравою є «каннеллоні по-тосканські» – запечені макарони великого діаметру, фаршировані телятиною.

В гірських районах Албанії готують флію – млинці, запечені з молочними продуктами (у якості начинки використовують каймак або овечий сир, а також шпинат). Флія готується шарами – тісто ллють на круглу розпечену пательню, потім ложкою накладають начинку і запікають страву в духовці або на дровах в печі. Флію вживають на обід з овочевим салатом або квашеними овочами (турші). Важливе місце на столі албанців займає круглий пиріг «лакрор», в який у якості начинки додають овочі, м’ясо, яйця або сир. Також варто спробувати духмяну запіканку «таве косі», яку готують з рису, пшеничного борошна, вершкового масла, йогурту, яєць і баранини (зрідка – з курки).   


На десерт албанці подають морозиво і солодощі, переважно турецького походження. Наприклад, в країні дуже люблять пахлаву – листове тісто з горіхами в сиропі та кубики лукума – кондитерського виробу з цукру, патоки, борошна, крохмалю і горіхів. Серед автентичних страв – печиво балокум’я, яке готують з кукурудзяного борошна, вершкового масла, цукру і яєць, до яких за традицією додають трохи настою деревної золи. Також албанці готують на молоці солодкуватий рисовий пудинг «сутляш», до якого за бажанням додають чорний мак, корицю, родзинки або цедру. Під десерт албанці п’ють міцну каву або чай, а також біле мускатне і червоне вино.   

Дуже популярним  напоєм є буза – темний, густий і солодкуватий слабоалкогольний напій з пшона. Існує безалкогольна солодка версія бузи для дітей. Напій продається як на вулицях, так і в магазинах, і добре втамовує спрагу в літні місяці. На вечерю не гріх замовити собі пляшку сливовиці – це різновид ракії на кшталт бренді, міцність якої сягає 45 %, а «домашня версія» зазвичай перевищує 50 %. Фруктову ракію можна пити навіть свіжою, але краще візьміть ту, яка не менше п’яти років настоювалася у дубових діжках.


З питань відпочинку в Албанії звертайтесь до наших менеджерів за телефонами 050 324 44 27 / ‎‎098 182 16 55.

Пошук турів

Вам також буде цікаво

10 причин закохатися в Гамбург

Березень 5, 2023Блог, ОАЕTRadmin
Читати далі

Топ 10 подарунків зі Швейцарії

Лютий 18, 2023Блог, ОАЕTRadmin
Читати далі

Топ 10 страв і напоїв Венеції

Лютий 3, 2023Блог, ОАЕTRadmin
Читати далі

10 причин закохатися у Берлін

Січень 4, 2023Блог, ОАЕTRadmin
Читати далі

Топ-15 різдвяних базарів Німеччини

Грудень 6, 2022Блог, ОАЕTRadmin
Читати далі

10 причин закохатися у Дрезден

Листопад 18, 2022Блог, ОАЕTRadmin
Читати далі

Все що ви хотіли знати про шопінг в Мілані

Листопад 7, 2022Блог, ОАЕTRadmin
Читати далі

Найстаріші міста Німеччини

Жовтень 5, 2022Блог, ОАЕTRadmin
Читати далі

Топ-30 страв країн Балтії

Серпень 8, 2022Блог, ОАЕTRadmin
Читати далі

Копенгаген – культурна скарбниця Данії

Серпень 3, 2022Блог, ОАЕTRadmin
Читати далі
Попередня Топ-10 морських курортів Албанії Наступна Мадейра – пурпурний архіпелаг Атлантики

Залишити відповідь Скасувати відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Недавні записи

  • 10 причин закохатися в Гамбург
  • Топ 10 подарунків зі Швейцарії
  • Топ 10 страв і напоїв Венеції
  • 10 причин закохатися у Берлін
  • Топ-15 різдвяних базарів Німеччини

Останні коментарі

  • Галина до Не чорна, а Travel Friday!
  • Кемер до Кемер – діамант Турецької Рив’єри
  • Wizz Air і Ryanair будуть літати зі Львова в Будапешт | TravelRoom до Льорет-де-Мар – курорт з рекламної обкладинки
  • Wizz Air і Ryanair будуть літати зі Львова в Будапешт | TravelRoom до Салоу – столиця розваг Коста-Дорада
  • Wizz Air і Ryanair будуть літати зі Львова в Будапешт | TravelRoom до Барселона – справжня каталонська красуня

Архіви

  • Березень 2023
  • Лютий 2023
  • Січень 2023
  • Грудень 2022
  • Листопад 2022
  • Жовтень 2022
  • Серпень 2022
  • Липень 2022
  • Лютий 2022
  • Грудень 2021
  • Вересень 2021
  • Серпень 2021
  • Липень 2021
  • Червень 2021
  • Травень 2021
  • Квітень 2021
  • Березень 2021
  • Лютий 2021
  • Грудень 2020
  • Листопад 2020
  • Жовтень 2020
  • Вересень 2020
  • Серпень 2020
  • Червень 2020
  • Березень 2020
  • Лютий 2020
  • Січень 2020
  • Грудень 2019
  • Листопад 2019
  • Жовтень 2019
  • Вересень 2019
  • Серпень 2019
  • Липень 2019
  • Червень 2019
  • Травень 2019
  • Квітень 2019
  • Березень 2019
  • Лютий 2019
  • Грудень 2018
  • Листопад 2018
  • Жовтень 2018
  • Вересень 2018
  • Серпень 2018
  • Липень 2018
  • Червень 2018
  • Травень 2018
  • Квітень 2018
  • Березень 2018
  • Лютий 2018
  • Січень 2018
  • Грудень 2017
  • Листопад 2017
  • Жовтень 2017
  • Вересень 2017
  • Серпень 2017
  • Липень 2017
  • Червень 2017
  • Травень 2017
  • Квітень 2017
  • Березень 2017
  • Травень 2016
  • Травень 2015
  • Квітень 2015
  • Березень 2015
Facebook
Google+
Behance
Instagram
500px
ГОЛОВНАМИ ПРОПОНУЄМОПРО НАСНОВИНИБЛОГКОНТАКТИПОШУК ТУРІВ ОНЛАЙНГАРЯЧІ ТУРИ
© 2016-2023 Всі права застережено. TravelRoom.