Німеччина входить до п’ятірки провідних світових виробників пива. Щорічно вона експортує понад 1,5 млрд літрів цього напою, а в одній тільки німецькій столиці налічується близько 1 тис. пивних ресторанів. Тому в туристів, які ще не визначились, де попити пива в Берліні, не виникне проблем з пошуком гідного пивного закладу.
Перші пивоварні з’явилися в Баварії при монастирях в VIII-IX століттях. З Баварії ячмінний напій швидко поширився іншими німецькими регіонами. 1516 рік став доленосним для розвитку пивоваріння. Тоді з’явився закон про чистоту пива (Райнхайтсгебот), при виробництві якого дозволяється використовувати тільки чотири інгредієнти: воду, ячмінь, дріжджі і хміль. Хоча в останні десятиліття спостерігаються деякі відступи від цього законодавчого акту, його основних положень дотримуються й досі.
Станом на 2018 рік в Німеччині нараховувалося понад 1,3 тис. пивоварень (з них близько 600 – в Баварії) і більше 5500 марок хмільного напою. Щотижня в країні з’являються нові невеликі приватні підприємства з виробництва пива. Щорічно в Німеччині проводиться вісім головних пивних фестивалів, найвідомішим з яких є мюнхенський Октоберфест. В Берліні можна пити пиво не лише в спеціальних закладах, а й у міських садах і парках. Для конкретних сортів (їх налічується 15) існують пивні кухлі певної форми.