Більшість українців знайомі з турецькою кухнею за не зовсім вдалих обставин – або завдяки all inclusive в турецькому готелі, або через кіоск з шаурмою біля вокзалу. Але, насправді, турецька кухня більш вишукана і багатогранна, ніж це може здатися з першого погляду. Тому під час відпочинку в Туреччині варто хоча б на день залишити комфортабельний готель та зануритися у місцеві гастрономічні традиції.
Турецька кухня розвивалася протягом століть і бере свої витоки в кулінарних традиціях кочових тюркських племен, на які в свою чергу вплинули грецька, балканська, арабська і кавказька кухні, а також харчові заборони ісламу. Як і в усьому ісламському світі, в Туреччині діють особливі приписи для їжі і її приготування – харам (заборонене) і халяль (дозволене). Особливим способом, відповідно до мусульманського ритуалу, забивають тварин. Згідно хараму, заборонена свинина, деякі морепродукти, ракоподібні і спиртні напої.
Турецька кухня пропонує велику кількість виробів з борошна: різного виду хліби, пироги і печиво. Подавати хліб на стіл є давньою традицією. В більшості турецьких закусочних пропонується піта – товстий м’який коржик з дріжджового тіста на кшталт лавашу. У ресторанах, що спеціалізуються на піті, коржі подають з запеченим всередині сиром, м’ясним фаршем, овочами, гострим фалафелем та іншими інгредієнтами.