Часом, щоб скуштувати такий делікатес, потрібна особлива мужність. Зате спогади про таке знайомство з місцевою кухнею залишаться надовго.
Традиційною скандинавською рибною стравою є лютефіск, популярний в Норвегії, Швеції і деяких районах Фінляндії. Для приготування сушену рибу замочують у лужному розчині каустичної соди (раніше використовували березову золу, що також має лужні властивості) на три доби, після чого вимочують кілька днів у чистій воді. Внаслідок хімічної реакції рибних білків з лугом риба набуває ніжної желеподібної консистенції і специфічного гострого запаху. Надалі лютефіск підлягає тепловій обробці: кілька хвилин його варять у дуже солоній воді.
Американський кулінарний критик Джеффрі Стейнгартен, автор книги «Той, що їсть все», так відгукувався про страву: “Лютефіск — це не їжа, а зброя масового ураження. Це приклад їжі, смак якої ні на що не схожий, але при цьому викликає такі сильні емоції, що буквально відправляє людину в нокаут”.